sábado, 6 de diciembre de 2008

¿Tasa Tobin?

Hola amici, esto de levantarse pronto los sábados y estar sólo en la habitación tiene sus consecuencias. Me ha dado por arreglar el mundo. Sé que poco (o tal vez mucho) podemos hacer. Así somos los humanos. Creo que esta vez, desgraciadamente, es otro ejemplo del dicho: el único animal que tropieza dos veces con la misma piedra es el hombre. Pues en esto del puto sistema capitalista también (disculpad el taco).
Esta semana he escrito una reflexión para la asignatura de economía en la que hablo sobre la Tasa Tobin. Es largo, así que os dejaré unos pequeños extractos. El profesor quiere que le entreguemos al menos la mitad de las prácticas en valenciano, así que los extractos están también en valenciano. Aprovecho para darle las gracias a Nerea, ella la escribió mientras yo se la dictaba en castellano. Gracias Nerea.
Dice así:
"La «Tasa Tobin» fou enunciada per l’economista nord-americà James Tobin (premi Nobel d’ Economia en 1981) en 1971. Consisteix en gravar amb un impost (entre, aproximadament un 0,1 % y 0,5 %) tota transacció entre divises i, dada important, afectaria únicament a les operacions purament especulatives.
La iniciativa d’aquest economista nord-americà naixé com una solució simple, però molt efectiva, contra els moviments especulatius duts a terme per agents econòmics que podien fer fluctuar perillosament els tipus de canvi amb el que posarien en seriosos destrets l’intercanvi internacional de béns i serveis així com la política monetària de les diferents nacions".

[...]

"Aquesta proposta ha tingut moltes lectures al llarg del temps. Cap a 2005 s’inicia una lectura de la idea de Tobin (Jeffrey Sach i altres) amb la finalitat última de dotar d’estabilitat als mercats financers internacionals que usen sofisticats mecanismes i que, en un moment com l’actual, han fallat provocant un autèntic desastre mundial. Aquesta gestió estaria en mans d’algun organisme internacional, com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial (BM), que seria l’encarregat de la seua implantació, control i utilització dels fons obtinguts en funció de les diverses necessitats que es plantegessin.
És cert que la Tassa Tobin no és sinó un inici, però significa una reapropiació democràtica i una recuperació de poder d'allò públic i polític sobre el sector financer, privat i mercantil, que ens ha dut a la situació actual".

[...]

"Cal veure doncs l’impost global com un primer pas amb l’objectiu de recuperar la iniciativa política. L’opció política neoliberal té molt clar que res de controls, ni d’impostos, ni de Serveis Públics -i per suposat de tasses globals, menys -.
Però amb la implantació de la Tassa Tobin: es dotaria d’estabilitat al sistema financer internacional, desincentivant de manera clara les operacions financeres a molt curt termini; es dotaria a algun organisme internacional (FMI o altres) d’autoritat regulatòria implantant una lleu tassa que no gravaria de forma important les transaccions financeres i que limitaria l’especulació i la volatilitat als mercats. Finalment, aquesta tassa suposaria un instrument de gran potencial recaptador. Ha arribat l’hora de la Tassa Tobin? Esperem que comence a concentrar una bona part de les discussions en els pròxims mesos com a iniciativa de gran calat per a la futura regulació dels mercats financers internacionals".

PD: Para mí, tanto el FMI como el BM no tienen credibilidad. Debería crearse otro organismo más democrático. Recomiendo la lectura del nuevo libro de Naomi Klein, La doctrina del shock. El capitalismo del desastre".

No hay comentarios:

Publicar un comentario